Δεκ 04 2015

Στην ευρωχωματερή της Λήθης.

Στην ευρωχωματερή της Λήθης.

Άρθρο  μου για την Έντυπη Larissanet Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

malamateniaΟι περικοπές στις συντάξεις που έχει αναλάβει να εφαρμόσει ο Αλέξης Τσίπρας για να καλυφτεί το κόστος παραμονής στο ευρώ θα οδηγήσουν στον πολιτικό εξευτελισμό της κυβέρνησης που, ας μην ξεχνάμε, είχε υποσχεθεί επαναφορά της 13η σύνταξης. Όμως αυτό είναι το ελάσσων καθώς το μείζων είναι ότι και αυτές οι περικοπές θα είναι μάταιες.

Οι νέες περικοπές είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος που δεν λειτούργησε πάρα το ότι δεκάδες άλλοι Έλληνες και ευρωπαίοι μνημονιακοί υπόσχονταν πως θα λειτουργήσει.

Αυτό το λάθος πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα μιας προσέγγισης που δεν αντιλαμβάνεται ότι η παραμονή στο ευρώ είναι κοστοβόρα και ότι αυτό το κόστος καλύπτεται με υπερφορολόγηση και λιτότητα. Η υπερφορολόγηση -που προϋπήρξε των μνημονίων και που εντάθηκε μετά απ αυτά-, είναι η βασική αιτία της απώλειας της παραγωγικής βάσης και του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Είναι η βασική αιτία τη υπερχρέωσης και τελικά της χρεοκοπίας μας. Αντίθετα, αυτό το λάθος πρόγραμμα είναι δομημένο στην μυωπική, απλοϊκή άποψη ότι οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνάμεις τους. Ότι πάρα τις 11 περικοπές συντάξεων οι συνταξιούχοι ζουν ακόμη πάνω απ’ αυτές και γι αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρξουν νέες περικοπές.

Και επειδή δεν έχει γίνει αντιληπτό, ή τέλος πάντων η Ελληνική άρχουσα τάξη αρνείται πεισματικά να δει το πρόβλημα στην έκτασή του και να αλλάξει στρατηγική, ούτε το τρέχον πρόγραμμα θα βγει αλλά ούτε το ασφαλιστικό θα γίνει βιώσιμο μέσα από περικοπές. Αντιθέτως οι περικοπές θα οδηγήσουν σε νέα ύφεση η οποία θα οδηγεί σε απώλεια αγοραστικής δύναμης και αυτή με την σειρά της σε κλείσιμο επιχειρήσεων και απολύσεις. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέα κατάρρευση τα έσοδα του ασφαλιστικού ενώ η ύφεση θα αυξήσει τον λόγο χρέους -ΑΕΠ.

Και μετά από λίγους μήνες το χρέος θα έχει εκτοξευθεί και τα έσοδα του προϋπολογισμού τα οποία στηρίζονται στην φορολογία εισοδήματος και στην φορολογία κατανάλωσης (ΦΠΑ) θα μειωθούν. Η τρύπα στα έσοδα, δηλαδή το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα ζητήσει περικοπές μισθών και ξεπούλημα δημοσίου πλούτου. Οι περικοπές μισθών οι οποίες θα συμβούν για να καλυφτεί το κόστος παραμονής στο ευρώ και ο καθοδικός κύκλος θα ξαναρχίσει. Θα έρθει νέα ύφεση, νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, νέα λουκέτα επιχειρήσεων, νέες απολύσεις ,νέα κατάρρευση στα έσοδα του ασφαλιστικού.

-…

Και να σκεφτεί κανείς ότι φτάνουμε πάλι στο σημείο μηδέν παρόλο που υπήρξε ελάφρυνση του χρέους με κούρεμα ελληνικών ομολόγων τα οποία κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Το PSI, το οποίο θεωρητικά είναι η αιτία για τις επερχόμενες περικοπές, οδήγησε σε μείωση του χρέους και αντίστοιχη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του.

Στο PSI η υπόσχεση των μνημονιακών ήταν τότε, ότι θα απελευθέρωνε έσοδα για την στήριξη των ταμείων και των μικροομολογιούχων. Τέτοια έσοδα δεν είδε κανείς… διότι στην πραγματικότητα τα έσοδα κατέληξαν στην χωματερή του κόστους παραμονής της χώρας στο ευρώ. Εκεί που καταλήγουν όλες οι προσπάθειες και οι θυσίες μας και ξεχνιούνται οριστικά. Στην ίδια χωματερή που κατέληξε η Ελληνική Ζάχαρη, η Ελληνική αλιεία, εκεί οδηγούνται η αμπελοκαλλιέργεια, η ποτοποιία και η ελαιοκαλλιέργεια, τα εσπεριδοειδή. Εκεί κατέληξαν η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, οι χαμένες θέσεις εργασίας, τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα! Στην ίδια χωματερή κατέληξε η ζωή μας τα τελευταία χρόνια και στην ίδια χωματερή της λήθης οδηγείται και η Ελλάδα.

Αρέσει σε %d bloggers: