Δεκ 05 2015

Η Δανία παραμένει «Σκεπτική» για την ΕΕ!

danemark

Το μοντέλο της Δανίας είναι σαφέστατα καλύτερο από τον χωρίς μέτρο ευρωπαϊσμό των Ελλήνων.

Παραδοσιακά «Σκεπτικοί» για την Ευρωπη, οι Δανοί, εχουν αποφύγει την οικονομική κρίση έχοντας επιλέξει μια πιο επιλεκτική σχέση με την ΕΕ από την οποία παίρνουν μόνο ότι τους συμφερει. Έτσι έχουν κρατήσει το περίφημο Δανικό κοινωνικό μοντέλο αποφεύγοντας τον σκληρό ευρωπαϊκό μονεταρισμό και το διαβόητο ευρωπαϊκό διευθυντήριο!

Οι Δανοί απέρριψαν με δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία η κυβέρνηση υποσχόταν ότι θα ενίσχυαν τη φρούρηση των συνόρων.

Το 53,7% των Δανών  αποφάσισε να παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας  από την ΕΕ και απέρριψε την αυξημένη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα βάσει της ενσωμάτωσης του 80% των ψήφων, που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν νωρίτερα, βάσει δύο exit polls, η συμμετοχή ανήλθε σε περίπου 70% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Το δημοψήφισμα, το όγδοο στο οποίο συμμετείχαν οι ψηφοφόροι του σκανδιναβικού βασιλείου έπειτα από εκείνο στο οποίο είχαν εγκρίνει την προσχώρηση της Δανίας στην ΕΕ το 1972, αφορούσε την απεμπόληση των ρητρών της συνθήκης του Μάαστριχτ βάσει των οποίων η χώρα εξαιρείτο από το ευρωπαϊκό δίκαιο στα πεδία της δικαιοσύνης και της αστυνόμευσης.

Τα περισσότερα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης της συνεργασίας της Δανίας με τους 27 εταίρους της στην ΕΕ σε αυτά τα πεδία, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, των διασυνοριακών οικονομικών εγκλημάτων και της τζιχαντιστικής απειλής.

Το «όχι» εξάλλου σημαίνει ότι η Δανία πρόκειται να αποχωρήσει από τη Europol το 2016.

Αρέσει σε %d bloggers: