Δεκ 10 2015

Τσακαλώτος : Κάναμε συμβιβασμό για να βρούμε χώρο να παριστάνουμε τους αριστερούς .

Τσακαλώτος: «κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο αν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την εκπαίδευση – τον κοινωνικό τομέα, για τον οποίο θα ήταν υπερήφανη η Αριστερά».

-Δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους

tsakalotosΔεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian. Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για «μεταρρυθμιστική κόπωση» στην Ελλάδα και υποστηρίζει ότι ορισμένες αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σταδιακά

«Είναι σημαντικό να αισθανθούν οι Έλληνες ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», προσθέτει ο υπουργός.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τις απαιτήσεις των πιστωτών, ο Ευ. Τσακαλώτος εξηγεί πως «ο κόσμος δεν βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Έχουν γίνει ήδη 12 μειώσεις στις συντάξεις».

Δηλώνει μάλιστα αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει καρότο και μαστίγιο για να διερευνήσει ποιοι «τη γλύτωσαν φθηνά».

Στόχος είναι να συμβάλλουν και οι πλούσιοι στην ανοικοδόμηση της χώρας που έχει χάσει το 25% του εθνικού της προϊόντος, σημειώνει η εφημερίδα.

«Είχαμε τόσο μεγάλη πίεση (κατά τη διάρκεια την πρώτης κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ), πηγαίνοντας από κρίση σε κρίση και με χρηματοδοτική πίεση, ώστε δεν είχαμε χρόνο να ελέγξουμε τους πλούσιους και να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης», ισχυρίζεται ο Ευ. Τσακαλώτος.Εθελοντικές δηλώσεις για καταθέσεις

Παράλληλα, σημειώνει ότι «τώρα, εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Έλληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα.

Κάνουμε σημαντικό έργο, διασταυρώνοντας τις εκροές από ελληνικές τράπεζες με τις φορολογικές δηλώσεις και ψάχνουμε σε όλες τις λίστες, περιλαμβανομένης της λίστας με τους Έλληνες που έχουν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο».

Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τολμούσαν ποτέ να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, «επειδή θα ήταν σαν να ψήφιζαν οι γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα – όλη η κοινωνική βάση τους στηρίζεται σε παλαιές πελατειακές πολιτικές», τονίζει ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ελάφρυνση χρέους

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ελάφρυνση του χρέους, που τώρα θεωρείται ζωτικής σημασίας για να δώσει στους επενδυτές τον «καθαρό ορίζοντα» που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες θέσεις απασχόλησης. Αν το βάρος του ελληνικού χρέους αρθεί, η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό θα προσφέρει τελικά την ασφάλεια που χρειάζεται για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο ενός Grexit, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Ευ. Τσακαλώτος, συνεχίζει η εφημερίδα, θα ήθελε να δει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να αρχίζει τον Φεβρουάριο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις και η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους πιστωτές. Με τις χώρες της ΕΕ να έχουν αποκλείσει σχεδόν βέβαια την απευθείας διαγραφή χρέους, η χρονική επέκταση των λήξεων των δανείων και των περιόδων χάριτος θα είναι πιθανότατα καθοριστικής σημασίας για τη συμφωνία, σημειώνει η εφημερίδα.

«Η συζήτηση για το χρέος είναι απόλυτα καθοριστική για το ερώτημα της αβεβαιότητας (για το μέλλον της Ελλάδας)», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μη μετατεθεί χρονικά.

Κάναμε συμβιβασμό

«Το κρίσιμο τεστ για την Αριστερά δεν είναι η εφαρμογή του προγράμματος – άλλες δυνάμεις θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό το ίδιο καλά», δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κάναμε αυτό τον συμβιβασμό και έχουμε καθήκον να το εφαρμόσουμε, αλλά μόνο αν αυτός αφήνει χώρο για ριζικές πρωτοβουλίες στην υγεία και την εκπαίδευση – τον κοινωνικό τομέα, για τον οποίο θα ήταν υπερήφανη η Αριστερά».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την τριετή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση, που ήταν «ένας πολύ δύσκολος συμβιβασμός».

Για την επιστροφή στη  δραχμή

Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα, αν επέστρεφε στη δραχμή, κάνουν λάθος, λέει ο Ευ. Τσακαλώτος.

«Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εαν είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να βασίζεται σε μία υπόθεση ότι δεν θα είχαμε καθόλου χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι το ΔΝΤ δεν θα έθετε όρους», εξηγεί.

«Αυτή η ιδέα… ότι εκτός της Ευρωζώνης θα είχες απόλυτη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν στηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία» προσθέτει.

3 Σχόλια

1 ping

  • MAKIS on 10 Δεκεμβρίου 2015 at 17:09

  ΣΑΝ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ

  • MAKIS on 10 Δεκεμβρίου 2015 at 19:51

  ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΤΩΝ ΒΑΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

  • Ισόνομος πολίτης on 11 Δεκεμβρίου 2015 at 08:40

  Η αλήθεια να λέγεται!!!
  Το «παλεύει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατάφερε αρκετά!.
  Παρέλαβε μια «πυρπολημένη» οικονομική κατάσταση από εκείνον τον αλήστου μνήμης τσαρλατάνο τον «Γιάνη» και μια «συμφωνία» (πες με μνημόνιο), από την «αριστερή» πολιτική «φούσκα» τον Αλέξη και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα, μαζί με τον ικανότατο κ. Χουλιαράκη.
  Καταφέρανε αρκετά και μπράβο τους!
  Φέρανε κάποια χρήματα για την αναγκαία επιβίωση της Ελλάδας και σεμνά, αθόρυβα και αποτελεσματικά, εξακολουθούν να το «παλεύουν»..
  Όταν οι Έλληνες μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα καλά του διπλανού μας, του γείτονα, του δήμαρχου, του υπουργού (ανεξάρτητα και μακριά από τις πολιτικές μας προτιμήσεις) θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο και σωτήριο βήμα μπροστά.
  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λοιπόν μπορεί να υστερεί στη χρήση των κατάλληλων ελληνικών εκφράσεων (γεννήθηκε, εκπαιδεύτηκε και μεγάλωσε κατά το πλείστον στην Ολλανδία), όμως το μυαλό του είναι ξουράφι, η σεμνότητα του περίσσια και ότι παλεύει το βγάζει πέρα με πείσμα και προσπάθεια..
  Ευτυχώς υπάρχει και κάποιος άξιος σε αυτή την ανύπαρκτη και ακατάλληλη για τις δυσκολότατες συνθήκες της Χώρας Τσιπρο-κυβέρνηση….

 1. […] Για την επιστροφή στη  δραχμή  Οι Έλληνες που πιστεύουν ότι η χώρα θα πήγαινε καλύτερα, αν επέστρεφε στη δραχμή, κάνουν λάθος, λέει ο Ευ. Τσακαλώτος. «Το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, εαν είχαμε φύγει από την Ευρωζώνη τον Ιούλιο φαίνεται να βασίζεται σε μία υπόθεση ότι δεν θα είχαμε καθόλου χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι δεν θα χρειαζόταν να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για ένα νέο δάνειο για να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και ότι το ΔΝΤ δεν θα έθετε όρους», εξηγεί. «Αυτή η ιδέα… ότι εκτός της Ευρωζώνης θα είχες απόλυτη ελευθερία να κάνεις ό,τι θέλεις, δεν στηρίζεται από την οικονομική θεωρία ή την οικονομική ιστορία» προσθέτει. papaioannou-giannis […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: