Δεκ 20 2015

Τελευταία ευκαιρία δίνουν οι τράπεζες για ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Αν σε βγάλουν η συνεργάσιμο έχουν δικαίωμα να σου πάρουν το σπίτι.

30102abe6942c3192ecaf1058a348b6399bf2a1b53ea4ff1344b4849c095390bΕιδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες οφειλές αρχισαν να αποστέλλουν οι τράπεζες, δίνοντας τους μια τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αποδέκτες σε πρώτη φάση των επιστολών είναι όσοι έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω των 90 ημερών, ενώ σε δεύτερη φάση

επιστολές θα λάβουν και εκείνοι που έχουν μικρότερες καθυστερήσεις, ακόμα και ενός μήνα.

Η διαδικασία αυτή, την οποία προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι αρχή για την αντιμετώπιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, ενώ στην καθημερινότητα των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια μπαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης οι οποίες θα διεκδικήσουν να αγοράσουν τα δάνεια που οι τράπεζες θεωρούν οριστικά χαμένα, είτε αυτά είναι επιχειρηματικά είτε στεγαστικά.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας στην οποία όλοι οι οφειλέτες με κόκκινα δάνεια θα πρέπει να ανταποκριθούν, αποτελεί το πρώτο βήμα, που θα κρίνει αν θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι ή μη. Από αυτό τον χαρακτηρισμό θα εξαρτηθούν στη συνέχεια τα επόμενα στάδια της ρύθμισης του μη εξυπηρετούμενου δανείου που έχουν.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στόχος είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που δίνουν το θεσμικό πλαίσιο και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Τονίζουν μάλιστα ότι το νέο πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το οποίο αρχίζει να ισχύει από το νέο έτος, θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα καλύπτονταν πίσω από τις οριζόντιες ρυθμίσεις για προστασία οι οποίες ίσχυαν.

πληροφορίες ΑΜΠΕ
Αρέσει σε %d bloggers: