Ιαν 04 2016

Νέες περικοπές συντάξεων για το ευρω. Πόσο κοστίζει το ΝΑΙ στην ευρωπη

Νέες περικοπές συντάξεων

11403328_10204457847793892_4129559232725669232_nΠόσα παραδίνει η Κυβέρνηση  των φιλοευρωπαϊστών. Πόσα ζητούν οι  Τροϊκανοί

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συναντάται την Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με σκοπό να τους ενημερώσει για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά τις «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό

Ο κ. Κατρούγκαλος θα ξεκινήσει τις επαφές τους από τις 11 το πρωί, με τον

προσωρινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ θα ακολουθήσουν και οι αρχηγοί των υπόλοίπων κομμάτων.

 Στις 18:00 ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι να καταθέσει το νομοσχέδιο με τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό στη Βουλή, μετά τα μέσα Ιανουαρίου, ώστε τις πρώτες ημέρες Φεβρουαρίου να προχωρήσει στην ψήφισή του.

Με βάση τα παραπάνω, ο υπουργός Εργασίας θα επιχειρήσει στις σημερινές συναντήσεις του την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ελπίζοντας τουλάχιστον να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις τους, αν όχι να κερδίσει την στήριξή τους.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου της Κυβέρνησης
Η πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, περιλαμβάνει τους εξής βασικούς άξονες:

Χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ με την ολοκλήρωση 67 ετών για όσους ασφαλισμένους έχουν από 15-20 έτη εργασίας. Μάλιστα στο σχέδιο της κυβέρνηση είναι η σύνταξη αυτή να ξεκινήσει να χορηγείται μετά το 2019 ακόμη και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια.

Στην ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνεται ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων ύψους 60-65% για όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης και ποσοστό αναπλήρωσης που θα καλύψει την διαφορά για να μην μειωθούν οι παλιές συντάξεις. Όσον αφορά τις χαμηλότερες συντάξεις, το ποσοστό αναπλήρωσεις θα είναι υψηλότερο, ενώ θα υπάρχει πλαφόν για όσους λαμβάνουν πάνω από 2.500 ευρώ.

 Οι θεσμοί ζητούν ειδικά για την κύρια σύνταξη το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 50% του συντάξιμου μισθού. Το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων θα είναι συνάρτηση και του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, έτσι ώστε στο σύνολό τους κύρια και επικουρική σύνταξη να μην υπερβαίνουν το 65%-70% του συντάξιμου μισθού.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές κατά 1,5%, με το 1% να δίνεται από τον εργοδότη και το 0,5% από τους εργαζομένους. Οι εκπρόσωποι των θεσμών προς το παρών έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με αυτό το ενδεχόμενο, με τις συζητήσεις όμως να μην έχουν κλείσει. Η κυβέρνηση θα προτείνει παράλληλα και την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που μπορεί να φτάσει το 0,1%.

Ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης με το νέο υπερ-ταμείο να ενσωματώνει το ΙΚΑ τον ΟΑΕΕ τον ΟΓΑ το ΕΤΑΑ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Τέλος, θεωρείται αρκετά σίγουρο πως θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναλογικά. Η κυβέρνηση πάντως έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι θα προστατευτούν οι επικουρικές που δεν υπερβαίνουν τα 170 ευρώ.

Με πληροφορίες αποkinisienergoipolites.blogspot.gr
Αρέσει σε %d bloggers: