Ιαν 05 2016

Δεν πέφτει ποτέ ο καπιταλισμός διότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σύστημα ακόμη

capitalism-crashΠάντα καπιταλισμός ήταν το οικονομικό πολιτικό σύστημα σε όλη την ανθρωπινή Ιστορία και πάντα η πάλη των τάξεων καθόριζε αυτήν. Κοιτώντας πίσω μέχρι την νεολιθική εποχή βλέπουμε ότι, πάντα υπήρχαν σχέσεις καπιταλιστικές, εμπορευματικές, ανταλλαγή εργασίας, παραγωγή προϊόντων πλεονασμάτων και υπεράξιες.

Αυτά που αλλάζουν μονάχα είναι ο κυρίαρχος ή η κυρίαρχη τάξη, αλλάζουν οι υποτελείς και ανάλογα το μέσο μέτρησης και συσσώρευσης του πλούτου τρόποι και οι τόποι παραγωγής. Σε κάθε εποχή αλλάζει το περιεχόμενο του όρου «κεφάλαιο» και ανάλογα ο Κεφαλαιοκράτης.

Σήμερα το μέσο μέτρησης είναι το αυλο χρήμα, παλαιοτέρα ήταν τα φλουριά, πιο παλιά η γη, τα κοπαδια και οι καλλιέργειες και οι δούλοι, και ακόμη πιο παλιά τα μέταλλα τα όστρακα και οι λίθοι. Στην μυκηναϊκή εποχή ο πλούτος δημιουργούνταν -από εργάτες- στα ανάκτορα και αργότερα στα χωράφια των Αχαιών, των αριστοκρατών, των φεουδαρχών, μέχρι την φάμπρικα του 19ου αιωνα και σήμερα στα χρηματιστήρια.

Όμως δεν πέφτει ποτέ ο καπιταλισμός δεν υπάρχει εναλλακτικό σύστημα ή τρόποι παραγωγής πλούτου. Η μόνη πρόταση είναι ο κρατικός καπιταλισμός κάποιας λαϊκής δημοκρατίας, όπου ο παραγόμενος πλούτος θα μοιράζεται δίκαια. Δεν πέφτει ποτέ ο καπιταλισμός, εκείνο που ίσως μπορεί να συμβεί είναι να τον κατανοήσουμε να εντοπίσουμε και να αναλάβουμε τα σημερινά μέσα παραγωγής του. Να γίνουμε κυρίαρχη τάξη.

Και μέχρι τότε μπορούμε ίσως να αντιπροτείνουμε ιδέες γύρω από ένα νέο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη. Ένα σύστημα που το μέσο μέτρησης και συσσώρευσης του πλούτου και εξουσίας θα είναι μια ιδέα πέρα από το χρήμα.

Μια ιδέα η οποία δεν θα συσσωρεύεται.
Αρέσει σε %d bloggers: