Ιαν 21 2016

Στην Cosco έδωσαν οι Μνημονιακοί τον ΟΛΠ έως το έτος 2052!

Υποτίμησαν εσωτερικά την Ελλάδα και  την δίνουν κομμάτι κομμάτι!

nea-kontra-nd-suriza-gia-cosco.w_ledvsanΝέος βασικός μέτοχος του ΟΛΠ καθίσταται και επισήμως η Cosco καθώς μετά την  προσφορά που έκανε αποδεκτή το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά το 67% της εταιρίας. Κατά την αξιολόγηση της  οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΠ.

Τo ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την παραπάνω εταιρεία πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί «Προτιμώμενος Επενδυτής», σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Η κινέζικη Cosco παίρνει το λιμάνι του Πειραιά, έχοντας στο στόχαστρο  της τον ευρύτερο κλάδο των logistics (π.χ Θριάσιο, σιδηροδρομικό δίκτυο) για τον οποίο θα δαπανήσει μολις 350 εκατ. ευρώ και αυτά σε μια δεκαετία

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες  επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

Το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί δικαίωμα βέτο σε ζητήματα όπως:

-Η αποχώρηση της εταιρίας από το Χ.Α,

-Η μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας

-και οποιαδήποτε άλλη απόφαση που είναι σε παράβαση της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και οι Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και η Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.
Αρέσει σε %d bloggers: