Φεβ 07 2016

Δίνει τις συντάξεις ο Τσιπρας για να μείνει πρωθυπουργός

 Οι συνταξιούχοι έλλειπαν από τις κινητοποιήσεις της 4 Φλεβάρη και θα την πατήσουν.

imagesΕνώ οι θεσμοί έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το Μαξίμου εξ υφαίνει το plan B προκειμένου να «γλυκάνει» το κουαρτέτο και παραμείνει στην εξουσία.  Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε σειρά διαρροών σχετικά με τις προθέσεις του.

Το κουαρτέτο ήδη εξέφρασε τη διαφωνία του για την αύξηση των

ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5 μονάδα από τον πρώτο κιόλας γύρο της διαπραγμάτευσης, για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Όλα ανοιχτά είναι η γραμμή της κυβέρνησης  προς τους Δανειστές προκειμένου να συμφωνήσουν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις συντάξεων και συζητήσιμες εκπτώσεις σε (επισήμως) βασικές επιλογές του ασφαλιστικού σχεδίου. Παράλληλα, επιδιώκει να υπάρχει μία έστω μικρότερη αύξηση των εισφορών, της τάξεως της 1 μονάδας, αλλά και να καλυφθεί η «τρύπα» των 150-300 εκατ. ευρώ που δημιουργείται μέσα από κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές.

Στο τραπέζι  πέφτει η πρόταση για «κόφτη» στους δικαιούχους πολλών συντάξεων ώστε να μειωθούν.  Στόχος είναι μπει στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κτλ.).  Σήμερα, το αντίστοιχο πλαφόν διαμορφώνεται κοντά στις 3.600 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση  τοποθετεί «αριστερό» όριο της στις 2.000 ευρώ.

Οι διαρροές αναφέρουν ότι θα πρέπει αναμένονται υπαναχωρήσεις και σε ό,τι αφορά το ύψος της εθνικής σύνταξης, για όσους συνταξιοδοτούνται με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού, η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν- περίπου 692.000- λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ και με τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 195 ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός για την εθνική σύνταξη προβλέπει την καταβολή 384 ευρώ σε όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης. Όμως η πρόθεση  του υπουργείου Εργασίας να κατέβει ακόμη και στα 350 ευρώ για όσους έχουν μεταξύ 15 και 20 χρόνια ασφάλισης.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει λόγος για την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.

Τέλος σύμφωνα με δημοσιεύματα  η κυβέρνηση μπορεί να κατεβάσει και τα προβλεπόμενα ποσοστά αναπλήρωσης. Τα νέα ποσοστά, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα ξεκινούν από το 0,7% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης και θα καταλήγουν το πολύ στο 1,8%, στα έτη ασφάλισης πάνω από 40.
Αρέσει σε %d bloggers: