Φεβ 12 2016

Σύνταγμα τώρα Νέα λαϊκή παρέμβαση.

Γράφει ο Βlogger

201602121834127047Η πρώτη παρέμβαση του Λαού στην Ελληνική κρίση ήταν αμέσως μετά από την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Εκείνο το βράδυ του Δεκέμβρη βγήκε ο κόσμος -κυρίως νεαρής ηλικίας- στους δρόμους- οργισμένος και οργανωμένος μέσω διαδικτύου. Η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει ήδη ένα χρόνο νωρίτερα  και  σε αρκετούς ήταν ήδη φανερό ότι θα πλήρωνε ο λαός τις τράπεζες καθώς ο Καραμανλής έδινε 29 δις στις τράπεζες.

Γεγονός είναι ότι εκείνη η παρέμβαση έφερε πολιτικές εξελίξεις και λιγότερο από ένα χρόνο μετά έπεσε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Πλήθος οι θεωρίες συνομωσίας σε βάρος της τότε κυβέρνησης Καραμανλή ήρθαν -εκ των υστέρων- για να καλύψουν μια σειρά από ερωτήματα για το πως ξεπήδησε όλη αυτή η κοινωνική ένταση.

Αμερικανοί και Ρώσοι μπλέχτηκαν σε σενάρια τα οποία παραγνώριζαν αν δεν υπονόμευαν το αυθόρμητο της λαϊκής παρέμβασης θεωρώντας το λαό ανίκανο για κάτι τέτοιο.  Ούτε λόγος δεν γίνονταν για την οικονομική κρίση και τις τράπεζες παρόλο που ήταν στόχος  βανδαλισμών εκ μέρους των εξεγερμένων.

Οι εκφραστές των θεωριών αυτών παραγνώριζαν εξίσου το γεγονός ότι υπάρχει  ένας κόσμος  που δεν παρακολουθούσε ήδη από τότε, τα συστημικά ΜΜΕ αλλά επικοινωνούσε δικές του πληροφορίες και διαμόρφωνε αντιλήψεις κυρίως μέσω ίντερνετ.

Η δεύτερη λαϊκή παρέμβαση ήταν το κίνημα των αγανακτισμένων το οποίο ξεπήδησε μέσα από το διαδίκτυο και με αφορμή το πρώτο Μνημόνιο και πλημμύρισε τις πλατείες. Παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η οικονομική κρίση είχε γεννήσει το διεθνές κίνημα των Occupy.  Το κίνημα αυτό προέτασσε τις καταλήψεις δημοσίων και οικονομικών χώρων και οργανισμών με σκοπό το σταμάτημα της λειτουργίας τους. Χαρακτηριστικό τους ήταν δημιουργία καταυλισμών με σκηνές σε πάρκα και πλατείες.

Το κίνημα στην Ευρώπη δεν περπάτησε ιδιαίτερα. Στην Ελλάδα όσοι δεν είχαν σύνδεση  στο ίντερνετ -και ενημερώνονταν μόνο από τις ειδήσεις  των οκτώ- δεν κατάλαβαν τίποτα.

Παρόλα αυτά καταυλισμοί με σκηνές και τραπεζάκια στηθήκαν στον πλατεία Συντάγματος παράλληλα με τους αγανακτισμένους το κίνημα των οποίων πολιτικοποίησε το όλο θέμα οδηγώντας στην κατάρρευση του τότε δικομματισμού.

Εν μέσω θέρους ο τότε πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου πανικόβλητος υπέβαλε στον Αντώνη Σαμαρά την παραίτησή του. Τελικά και λίγους μήνες μετά τους αγανακτισμένους είχαμε την πτώση της κυβέρνησής του και συγκρότηση νέας υπό τον κ Παπαδήμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας ήταν οι μόνοι που έμειναν εκτός εκείνης της κυβέρνησης και τρία χρόνια μετά έγινε πρωθυπουργός. Συγκρότησε κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ που γεννήθηκαν από διάσπαση της ΝΔ εξαιτίας της συμμετοχής στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο λαός έκτοτε μένει ενεργός μέχρι το Δημοψήφισμα. Μετά από αυτό έγιναν προσπάθειες ματαίωσης και ακύρωσης όμως ο Λαός είναι εδώ και καθορίζει πλέον το μέλλον του.

Νέα λαϊκή παρέμβαση.

Φέτος στα Μπλόκα της αγροτιάς συντονίζονται και άλλες κοινωνικές ομάδες. Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, φορτηγατζήδες, επιμελητήρια, φορείς. Σίγουρα είναι από τι λίγες φορές που η επαρχία έχει το πάνω χέρι στις κινητοποιήσεις και τα αστικά κέντρα είναι σιωπηλά. Ίσως είναι ακόμη νωρίς αλλά η μαζικότητα και η ένταση μας επιτρέπει να μιλάμε για μια Νέα λαϊκή παρέμβαση στην Ελληνική κρίση.

Αν όντως έχουμε γνήσια νέα λαϊκή παρέμβαση και όχι απλά κομματικά παιχνίδια τακτικής είναι μάλλον σίγουρο ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις πολύ σύντομα. Δείτε εικόνα από το Σύνταγμα

Δημοσιεύθηκε στην έντυπη Larissanet την Παρασκευη 5-2-2016
1 Σχόλιο

  • Ισόνομος Πολίτης on 13 Φεβρουαρίου 2016 at 13:35

  Άκυρες, καταχρηστικές και άνευ ουδεμίας σημασίας οι παρεμβάσεις και οι κινητοποιήσεις αυτής της τάξης των «αγροτών»
  Ντόρος, φασαρία, έκτροπα και ουσία:
  ΜΗΔΕΝ!!!!
  Τι λέτε?
  Κάλεσαν οι αρμόδιοι (και καλώς) τους αγροτο – κτηνοτρόφους να «βάλουν το χέρι στη τσέπη» και να δώσουν το «κάτι τι» για να στηριχθεί το ετοιμόρροπο ταμείο των ΕΛΓΑ και αυτοί σηκώσανε «μπαϊράκι».
  Μια ζωή συνήθισαν να τα «παίρνουν» και να μοχθούν στα χωράφια τους κατά 80% οι δύστυχοι, οι ανασφάλιστοι και πολύ χαμηλά αμειβόμενοι οικονομικοί μετανάστες.
  Οι περισσότεροι από αυτούς τους κοιλαράδες είναι «κονομημένοι» από τα «δις» των κοινοτικών επιχορηγήσεων και συνήθως τους βρίσκεις να είναι «αραχτοί» την ημέρα στους καφενέδες και τις καφετέριες και τα βράδια στα μπουζουκτσίδικα και τα μπάρς, να ραίνουν με ροδοπέταλα τις καλλικέλαδες «νεάνιδες» (ημεδαπές & αλλοδαπές) των διαφόρων «επιτήδειων» προαγωγών…
  Ζούνε σαν «άρχοντες» μια χαρά οι περισσότεροι και ουδόλως νομιμοποιούνται σήμερα ούτε κατ ελάχιστο, να απαιτούν από ένα κράτος και μια κοινωνία που πνέουν τα οικονομικά τους λοίσθια…
  Η αίσθησης μου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των απλών πολιτών είναι αγανακτισμένη μαζί τους και τους «μουντζώνει» με τα «τέσσερα»….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: