Φεβ 15 2016

Ντράγκι : Προχωρήστε με τις κατασχέσεις για να σας αξιολογήσουμε

«Λύστε γρήγορα το θέμα με τα κόκκινα δάνεια για να προχωρήσει η αξιολόγηση».

ntragki-mario

Απατώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κύρτσου, αναφορικά τόσο με την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις και την πρώτη αξιολόγηση όσο και σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απέστειλε το σαφές μήνυμα προς την

ελληνική πλευρά: «Λύστε γρήγορα το θέμα με τα κόκκινα δάνεια για να προχωρήσει η αξιολόγηση». Είναι σημαντικό το θέμα αυτό να ληφθεί προκειμένου να «απελευθερωθούν» κεφάλαια προς την πραγματική οικονομία, αλλά και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Πέραν, λοιπόν, των απαιτήσεων των θεσμών για το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα και η ΕΚΤ φαίνεται ξεκάθαρα ότι ασκεί τις δικές της πιέσεις προς την Αθήνα.

Όπως τόνισε ο κ. Ντράγκι «Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται υπό εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς ακόμη να καθορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση αλλά με ένα «πακέτο» το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο και βιώσιμο».

Όμως στο σημείο αυτό των δηλώσεών του υπάρχει το μεγάλο θέμα που θέτει η ΕΚΤ και μέχρι στιγμής κανείς στην Αθήνα δεν φαίνεται να έχει δώσει και τόσο μεγάλη σημασία. Ο λόγος; Η απλή δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βασίζεται σε διάφορες παράγοντες, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να καταβάλει ουσιαστική προσπάθεια για να λειτουργήσει η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σημαντικό το θέμα αυτό να ληφθεί προκειμένου να «απελευθερωθούν» κεφάλαια προς την πραγματική οικονομία, αλλά και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

Ντράγκι : «μειώστε συντάξεις θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικό γεφύρωμα στο χάσμα των γενεών»

Όσο για τα υπόλοιπα θέματα, ο κ. Ντράγκι έκανε μνεία και για τα «κενά» που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό ζήτημα και φυσικά με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό αλλά και φορολογικό.

«Σε δημοσιονομικό επίπεδο υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα. Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικό γεφύρωμα στο χάσμα των γενεών», υποστήριξε.
Αρέσει σε %d bloggers: