Φεβ 21 2016

Η ΕΕ θα πληρώνει παπαγαλάκια για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας στο Ίντερνετ

poutinΓια την ώρα δουλεύει με 400 εθελοντές και ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές να βοηθήσουν στη διάδοση πληροφοριών στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής του πεντάμηνου προγράμματος  της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο κάλεσε τους ευρωβουλευτές να βοηθήσουν στη διάδοση πληροφοριών στην ΕΕ. 

Το  9μελες προσωπικό του προγράμματος East Stratcom δεν διαθέτει προϋπολογισμό, και άρχισε την παρακολούθηση της ρωσικής παραπληροφόρησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Περίπου 400 εθελοντές σε όλη την ΕΕ και την Ανατολική Ευρώπη  ειδοποιούν την ομάδα όταν παρατηρούν κάποιο είδος προπαγάνδας. Το East Stratcom  κάνει tweets κυρίως στα ρωσικά και στα αγγλικά από τον λογαριασμό της, EU Mythbusters.

Ο Giles Portman, επικεφαλής του East STRATCOM, θέλει να επεκτείνει το δίκτυο του προγράμματος των βοηθών.

«Υπάρχει ένα όριο στο πόσο εμείς, ως Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, μπορούμε να φτάσουμε στο κοινό των κρατών μελών, χωρίς τη βοήθεια των άλλων.

Αυτό σημαίνει  βοήθεια από τα κράτη μέλη, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βοήθειά σας για τη στήριξη του δικτύου μας και την διάδοση των πληροφοριών που μαθαίνουμε», ανέφερε ο Portman ενώπιον των ευρωβουλευτών της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) (18 Φεβρουαρίου).

Μια έκθεση για το East STRATCOM θα τεθεί σε ψηφοφορία  στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) τον Ιούνιο και στην Ολομέλεια ένα μήνα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv. Εισηγήτρια της έκθεσης θα είναι η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ από την Πολωνία Anna Elżbieta Fotyga (Prawo i Sprawiedliwość), πρόεδρος της SEDE.

Μια πηγή του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι η έκθεση θα αντιμετωπίσει την προπαγάνδα από τη Ρωσία, τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, καθώς επίσης και το Ισλαμικό Κράτος. Η  Fotyga δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχολιασμό. Αρκετοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι το East STRATCOM πρέπει να στοχεύσει στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων  της ΕΕ όσον αφορά την εκστρατεία του για την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας. «Νομίζω ότι βασικός μας στόχος θα πρέπει να είναι το δυτικό κοινό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ioan Mircea Pascu (Ρουμανία, S&D). Όταν ξεκίνησε το περασμένο έτος, το πρόγραμμα είχε επικριθεί επειδή τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμφωνούν για τον τρόπο αντιμετώπισης της  ρωσικής προπαγάνδα.

O Portman διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο τους κατοίκους της ΕΕ. «Οι μισοί Γάλλοι  σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση κατηγορούν Κίεβο για το σημερινό πόλεμο. Το ίδιο πράττουν  και το ένα τρίτο των Γερμανών. Μπορούμε να δούμε στην Ελλάδα ότι περισσότεροι άνθρωποι συμπαθούν περισσότερο τη Ρωσία παρά την ΕΕ»,  δήλωσε ο Portman.

πληροφορίες: EurActiv.gr

 
Αρέσει σε %d bloggers: