Μαρ 09 2016

Συστάσεις Κομιτατζήδων για συμμόρφωση στο Σύμφωνο σταθερότητας

Προειδοποίηση Κομισιόν σε Ιταλία-Ισπανία

main_european-commission-702-336Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποστείλει σειρά προειδοποιήσεων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο σήμερα (8 Μαρτίου), λόγω των «σοβαρών» αποκλίσεων από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, έχει μάθει η EurActiv.com.

 Η πιο σοβαρή προειδοποίηση θα απευθύνεται στην Ισπανία, με την Επιτροπή να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε «σοβαρό κίνδυνο μη συμμόρφωσης» στο στόχο μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σήμερα (8 Μαρτίου), το Σώμα των Επιτρόπων θα εγκρίνει την αποστολή σύστασης, η οποία θα ζητά από τις ισπανικές αρχές να καταλήξουν σε αυτό που προηγουμένως είχε συμφωνηθεί για έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε νέες περικοπές, ή νέους φόρους ύψους € 8.000.000.000.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα για τις προσπάθειες  των Ισπανών να κερδίσουν ένα επιπλέον έτος για να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας κάτω από το όριο του 3%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos, και άλλα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του Podemos και της Ενωτικής Αριστεράς, ζητούν περισσότερο χρόνο για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, δήλωσε τη Δευτέρα (7 Μαρτίου) ότι η Ισπανία «θα μπορούσε κάλλιστα να πετύχει τον στόχο για το έλλειμμα για το τρέχον έτος, εάν η εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 3% του ΑΕΠ διατηρηθεί.

Αλλά η Ισπανία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η χώρα συνεχίζει να επηρεάζεται από διάφορες μακροοικονομικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων ενός υψηλού επιπέδου δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη.

Στην κορυφή όλων βρίσκεται και το γεγονός ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της Ισπανίας δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση από το Δεκέμβριο, που διενεργήθηκαν οι εκλογές.

Εξέγερση εναντίον των δημοσιονομικών κανόνων

Επίσης, η Επιτροπή αναμένεται να στείλει μια επιστολή σήμερα στην ιταλική κυβέρνηση με προειδοποίηση απόκλισης προς τα συμφωνηθέντα για την μείωση του τεραστίου δημόσιου χρέους της, που σήμερα αγγίζει το 132% του ΑΕΠ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi έχει χαρακτηρίσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, «σύμφωνο ηλιθιότητας», ζητώντας παράλληλα  ευελιξία για να μειώσει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είχε πει πρόσφατα στην EurActiv ότι η εκτελεστική εξουσία δεν θα διστάσει να ενεργήσει δυναμικά φέτος ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αλλά με πολλές προκλήσεις να συσσωρεύονται στον ορίζοντα της ΕΕ – ιδίως της κρίσης των προσφύγων και το δημοψήφισμα  για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο – ορισμένοι εντός της Επιτροπής είναι απρόθυμοι να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο με τα κράτη μέλη.

Η εκτελεστική εξουσία αναμένει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα λάβουν υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις όταν υποβάλλουν τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ειδικές ανά χώρα συστάσεις το Μάιο, με βάση τα εθνικά προγράμματα και τις εκθέσεις των χωρών που δημοσιεύθηκαν στις 26 Φεβρουαρίου.

πληροφορίες EurActiv.com

 φώτο [δίκη μας]
Αρέσει σε %d bloggers: