Φεβ 13 2017

Οδυσσέας Ελύτης: “Είμαι απομονωτιστής! (video)

“Είμαι απομονωτιστής! Μια ζωή ολόκληρη αγωνίστηκα για αυτό που λέμε ελληνικότητα και δεν είναι τίποτα άλλο από τρόπος για να βλέπεις και να αισθάνεσαι τα πράγματα “ έχει πει ο Οδυσσέας Ελύτης και είναι συγκλονιστικό όταν ανακαλύπτεις ότι όλα όσα λέμε σήμερα ως ευρωσκεπτικιστές και εκ υστέρων τα έχει πει νωρίτερα ο Νομπελίστας Ποιητής μας. Ακούστε τον να μιλά

περί Ευρώπης διοτι έχουμε πολλά να ωφεληθούμε!

Γνωρίζουμε από καιρό πως η Ελλάδα είναι τρόπος και σπουδάζουμε την ελληνικότητα
Γνωρίζουμε πως ο Ελυτης δεν είναι ο μόνος. Μαζί του είναι και ο  Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος,  Ανδρέας Εμπειρίκος,  οι πεζογράφοι Στρατής Μυριβήλης,  Γιώργος Θεοτοκάς, Κοσμάς Πολίτης,  Μ. Καραγάτσης,  Άγγελος Τερζάκης και εκατοντάδες άλλοι στην ζωγραφική (Παρθένης, Θεόφιλος)  στο θέατρο  η στην μουσική και στο Ελληνικο κινηματογράφο στην Μελίνα  στον Τσιτσανη, τον Μίκη, τον Μάνο, την Χαρούλα.
Μαζί με όλους του καλλιτέχνες του ρεμπέτικου  του θεατρικού μπουλουκιού, του μπαγλαμά και του μπουζουκιού αργότερα. Ξέρουμε πως αρκεί μια απλή ματιά σε όλη  αυτη την Ελληνική  τέχνη όπως αυτή διαμορφώθηκε  και μας διαμόρφωσε ως κουλτούρα από το 1922 και μετά για να γίνει αντιληπτό πως ο Έλληνας στέκονταν πάντα κριτικά και μπορουσε να σταθεί μόνο σε αμυνα προς την ευρωπαϊκή προσάρτηση που τελικά  οδήγησε στην αλοτρίωση και  την πολυεπίπεδη χρεοκοπία,
Μια ματιά αρκεί για να γίνει αντιληπτό ότι χρειάστηκε να ξεχάσουμε τους μεγάλους του ελληνικού πνεύματός  να κόψουμε κάθε συνέχεια στην σκέψη μας και  κυριολεκτικά να ξεπέσουμε στα σημερινά χάλια για να μπούμε στην ΕΕ του μέσου όρου και του μέσου Ευρωπαίου και να προσπαθούμε κατά δήλωση τον πολιτικων μας να γίνουμε ένα κανονικό κράτος σαν όλα τα υπόλοιπα  ευρωπαϊκά.
Πάει καιρός -δεν ξέρω πόσος- μα κάποια στιγμή αρχίσαμε να βλέπουμε την διαφορετικότητα μας όχι ως πλούτο και πολιτισμική μοναδικότητα ή ευκαιρία αλλά ως κουσούρι και στρυφνή ιδιατερότητα.
Κι αυτός ο διανοητικός ξεπεσμός  μας οδήγησε στο να εννοήσουμε αυτή την πορεία προς την Ευρώπη και τα μνημόνια ως εκσυχρονισμό και ως μεταρρυθμίσεις, ενώ φανερά καθοδηγούμαστε από αμόρφωτους πλανεμένους -και το χειρότερο- ξενοσπουδαγμένους.

Το άρθρο  πρώτο δημοσιεύθηκε  με άλλο τίτλο  την 26η Φεβ 2014
Αρέσει σε %d bloggers: