Μαΐ 10 2017

Κλάπηκε Τιάρα από κρατικό μουσείο της Γερμανίας, απειλούνται οι Ελληνικές Αρχαιότητες

«Φτερά» έκανε μία τιάρα αξίας 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από το Κρατικό Μουσείο της Βάδης στην Καρλσρούη της Γερμανίας εγείροντας θέματα για την ασφάλεια των  ξένων  και δικών μας αρχαιοτήτων που με διάφορους τρόπους έχουν συγκεντρώσει οι Γερμανοί στα μουσεία τους.Γερμανία: Κλάπηκε τιάρα από το μουσείο της Βάδης

Η κλοπή έγινε  πιθανότατα στα τέλη Απριλίου, αλλά έγινε μόλις τώρα   η είδηση έλαβε δημοσιότητα. Η  τιάρα, σύμφωνα με την αστυνομία της Στουτγάρδης ήταν κλειδωμένη σε μία γυάλινη προθήκη στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου ορόφου του μουσείου.
Το κόσμημα ήταν σε κλασικό στυλ και ήταν φτιαγμένο από χρυσό και πλατίνα ενώ έφερε 367 διαμάντια.

Οι φύλακες του μουσείου εντόπισαν την έλλειψη του πολύτιμου κομματιού στις 29 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακριβής προσδιορισμός για το πότε διαπράχθηκε η κλοπή.

Η μεγάλη βιτρίνα στην οποία βρίσκονταν η τιάρα μαζί με άλλα εκθέματα, είχε ανοιχτεί με ένα «αντικλείδι» χωρίς να υπάρχουν ίχνη παραβίασης, δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αστυνομία εξετάζει όλες τις πιθανότητες και αναζητάει μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν εντοπίσει κάποια περίεργη συμπεριφορά σε επισκέπτες.

Στο συγκεκριμένο μουσείο παλαιότερα έλαβε χώρα έκθεση ευρημάτων της Μινωικής Κρήτης ενω παρουσιάστηκαν το 1976 ο κυκλαδικός και το 1980 ο σαρδηνιακός πολιτισμός. Για την έκθεση του μινωικού πολιτισμού συγκεντρώθηκαν 480 περίπου εκθέματα από το Λονδίνο και το Βερολίνο, από τη Βηρυτό και την Ιερουσαλήμ, από την Αθήνα και τα Χανιά.

Στο μουσείου του Βερολίνου βρίσκεται ο  βωμός της Περγάμου (181-159 π.Χ.)  το περισσότερο ακέραια σωζόμενο γλυπτό σύνολο της Ελληνιστικής περιόδου. Η κατασκευή (διαστάσεων 35,65 μέτρα πλάτος και 33,4 μέτρα βάθος),

Τέλος πριν δυο χρόνια οι Γερμανοί επιστρέψαν 10 χιλιάδες ευρήματα της νεολιθικής περιόδου που άρπαξαν οι Ναζί στην Κατοχή. Υπαρχουν όμως πολλά περισσότερα διασκορπισμένα σε διάφορα Μουσεία
 

Αρέσει σε %d bloggers: