Ιούλ 01 2017

Τι σημαίνει «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Τι μπορουν να κάνουν οι άλλοι λαοί;

Μπορούμε έτσι απλά να σβήσουμε το χρεος μας;

Αν διαγράψουμε μονομερώς ως «ειδεχθές και απεχθές κλπ» τα δικά μας χρέη, τι μας λέει ότι οι δεκάδες ευρωπαϊκοί λαοί δεν θα αρχίζουν αγώνες για να τα διεκδικήσουν;

Πρακτικά και ηθικά θα έχουν το ηθικό δικαίωμα να το κάνουν. Κατά τον ίδιο τρόπο που εμείς ζητάμε τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δανειο παρόλο που το αποκηρύσσει η Γερμανία κάθε μέρα λέγοντας επίσημα ότι θεωρεί το θέμα λήξαν.

Αν διαγράψουμε μονομερώς το χρεος κάθε λαός θα μπορεί να κάνει αγώνες, με επιτροπές διεκδίκησης Ελληνικών οφειλών. Να κάνει εκστρατείες διαδηλώσεις εκδηλώσεις και αγωγές κατά τον ίδιο τρόπο που και εμείς διεκδικούμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις!

Όπως και οι ελιτ τους θα στραφούν νομικά κατά της Ελλάδας,  σε αγγλικό δίκαιο.

Μπορεί εμείς να δηλώσουμε ότι δεν πληρώσουμε τίποτα διότι πολιτικά θα έχουμε πάρει την απόφαση να κάνουμε «μονομερής διαγραφή χρέους» ασκώντας κυριαρχική πολιτική.

Μπορεί να δηλώνουμε παντού οι θεωρούμε το θέμα λήξαν.

Όμως τα χρέη -για τα οποία δεν συμφωνεί ο δανειστής να διαγράφουν και να επιστρέψει τα χαρτιά που αποδεικνύουν την οφειλή-, θα ζητηθούν από τις επόμενες γενιές Ελλήνων.

Θα ζητούνται για πάντα από κάθε επόμενη γενιά μέχρι να πληρωθούν. Και θα ζητούνται εντόκως με αποφάσεις του ΓΛΚ και της ξένης Βουλής όπως κάνουμε εμείς.

Θα ζητούνται εντόκως όπως ζητείται από την Γερμανία εντόκως από εμάς το κατοχικό δανειο.

Πρέπει  λοιπόν να σοβαρευτούμε. Να αφήσουμε τον λαϊκισμό κατά μέρος και να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος μας.

Μπορεί να αποφασίσουμε συλλογικά ότι έχουμε το ηθικό δικαίωμα αλλά αυτό ειναι απλά το ηθικό δικαίωμα.  Τρόπος  διαγραφής δεν υπάρχει παρά μόνο μέσω συμφωνίας με αυτούς στους οποίους χρωστάμε .

Μπορούμε να κάνουμε μονομερής στάση πληρωμών και να διεκδικήσουμε την διαγραφή του χρέους μέσω αναδιάρθρωσης.

Μια διαδικασία που προβλέπεται από τον ΟΗΕ και έχει γίνει πολύς λόγος γι αυτή.

Όμως αυτή η αναδιάρθρωση θα προέλθει από διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Διαπραγμάτευση στην οποία θα προσέλθουμε διεκδικώντας την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους. Μια διαδικασία που μπορεί να τραβήξει δεκαετίες .

Μια διαδικασία που ο κάθε δανειστής συμμετέχει μόνο αν το επιθυμεί.


Αρέσει σε %d bloggers: