Ιούλ 11 2017

Απάντηση Βαρουφάκη σε ερώτηση μου για το παράλληλο νόμισμα!

Η απάντηση του πρωην ΥΠΟΙΚ δόθηκε μέσω twitter και προκάλεσε πολλές και ποίκιλες αντιδρασεις από εκατοντάδες χρήστες του.

Κατά την εκτίμηση μου  και την απάντηση του πρώην ΥΠΟΙΚ με το σχέδιο Βαρουφάκη το κράτος θα εκοβε από το πουθενά #παράλληλο_νόμισμα θα το πίστωνε στα ΑΦΜ μέσω #ΤΑΧΙS αντί για μισθούς και συντάξεις αλλά και  για πληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του δημόσιου σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Το ελληνικό κράτος  θα δεσμεύονταν ότι αποδέχονταν αυτά τα τα IOUs  για αποπληρωμές σε μελλοντικές αποπληρωμές φόρων

Η πιο απλή και άρα η πιο πιθανή κατάληξη του σχεδίου θα ήταν η εξής: Το κράτος μοιράζοντας αυτά τα #IOUs σε οφειλέτες θα διέγραφε τα μελλοντικά έσοδα του από αυτούς,  καθώς όταν -σε λίγους μήνες- θα έψαχνε για ρευστό  θα έβρισκε στα ταμεία του μόνο  επιστρεφόμενα IOUs  τα οποία θα ήταν μηδενικής αξίας.
Θα προέκυπτε απλά μια  δημοσιονομική τραγωδία.

Επιπλέον τα IOUs χωρίς εγγύηση της ΕΚΤ δεν θα είχαν αντίκρυσμα σε αγορές και διεθνείς συναλλαγές και φυσικά δεν θα μπορούσαν να  γίνουν με αυτά εισαγωγές. Εγγύηση από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν θα δινόταν προφανώς, καθώς η έκδοση τους θα σήμαινε πόλεμο στην ΕΚΤ

Οι τράπεζες  που ειναι υπό τον έλεγχο της  ΕΚΤ αποκλείεται να τα δέχονταν για έναν επιπλέον λόγο. Ο Βαρουφάκης θα τα εξέδιδε γα να τις παρακάμψει μέσα από το TAXIS.

Τέλος θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι εφόσον θα υπήρχε το ευρώ και κυκλοφορούσε ελεύθερα και νόμιμα  στην αγορά δεν θα είχε λόγο να δεχτει  κάποιος προμηθευτής το κουπόνι που την επόμενη μπορεί να μην έχει αξία;

Είδαμε τι συνέβη με την αποδοχή των POS από επιχειρηματίες και τίποτα δεν πείθει ότι θα έδιναν εμπόρευμα σε πελάτες με αντάλλαγμα κουπόνια τα οποία δεν θα δέχονταν ούτε οι τράπεζες.

Πρακτικά   λοιπόν Το παράλληλο νόμισμα θα είχε εφαρμογή μόνο για τις συναλλαγές  με το δημόσιο. Στην αγορά όσοι θα έπαιρναν αντί για μισθό κουπόνια θα έπρεπε να τα αλλάξουν με ευρώ για να ψωνίσουν.

Άμεσα η αγορά θα τα υποτιμούσε.  Μπορεί και η ίδια η κυβέρνηση να υποτιμούσε τα κουπόνια που θα ήταν ελληνικής κυκλοφορίας, και όχι το ευρώ.

Η εσωτερική υποτίμηση θα συνέβαινε και πάλι και το πρόβλημα δεν θα λύνονταν αλλά θα χειροτέρευε για μεγάλα τμήματα πληθυσμού που μαζικά θα έχαναν την αγοραστική τους δύναμη και θα φτωχοποιούνταν!

Θα προεκυπτε απλά μια δεύτερη ανθρωπιστική τραγωδία.

Η λύση

Η λυση στο ελληνικό δράμα ειναι η σχεδιασμένη ελεγχόμενη μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα  ταυτόχρονα για όλους.

Με Εθνικοποίηση των τραπεζών και αλλαγή των καταθέσεων και όλων των τιμών όλων σε νέες δραχμές σε ένα βράδυ.  Με στάση πληρωμών  προς τους δανειστές και διαπραγματεύσεις για  κούρεμα του χρεους.

Τα υπόλοιπα ειναι ημίμετρα που μελετούνται και καταθέτονται για να αποφύγουμε  το  ομολογουμένως πικρό ποτήρι της εξόδου. Αυτή την έξοδο την οποία προσπαθούμε να αποφύγουμε 8 χρόνια πληρώνοντας την παραμονή μας με Μνημόνια και καταστροφή.

Αυτή την έξοδο θέλει να αποφύγει και ο  ευρωπαϊστής Βαρουφάκης καταθέτοντας τις προτάσεις του  περί παράλληλου νομίσματος εκδιδόμενου στην πλάτη της ΕΚΤ και σε σύγκρουση με τον διεθνή καπιταλισμό.  Όμως δεν μιλά για  στάση πληρωμών  και κούρεμα του χρέους.

Όλα όμως τα ημίμετρα οδηγούν σε ασύλληπτη τραγωδία και τελικά σε  ανεξέλεγκτη έξοδο μετά  την καταστροφη.Αρέσει σε %d bloggers: