Ιούλ 18 2017

Βίντεο-ντοκουμέντο: Διαδηλωτές σπάνε την Ερμού για την Ηριάνα!

Αντιδράσεις για την Ηριάννα-Εικόνα καταστροφής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Βίντεο-ντοκουμέντο: Οι κουκουλοφόροι τα σπάνε στην Ερμού

– Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 13 προσαχθέντες»

Το βίντεο που αναρτήθηκε  δείχνει βήμα-βήμα την καταστροφή στον πλέον εμπορικό δρόμο της Αθήνας

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο  δείχνει λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν χθες το βράδυ

στην Ερμού: Νεαροί που παίρνουν μέρος σε πορεία συμπαράστασης προς την Ηριάννα και διαμαρτυρίας για τη δικαστική απόφαση με την οποία παραμένει στη φυλακή κατεβαίνουν την Ερμού και αρχίζουν να γράφουν συνθήματα, να σπάνε και να καταστρέφουν.

Γυαλιά καρφιά η Ερμού

 Σπασμένες τζαμαρίες, μάρμαρα, πέτρες. Αυτή ήταν η εικόνα λίγη ώρα μετά το τέλος των επεισοδίων το βράδυ της Δευτέρας στην οδό Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε προγραμματιστεί για τις 21:00 το βράδυ στην πλατεία Μοναστηρακίου. Λίγο μετά τις 22:30 περίπου 400 άτομα ξεκίνησαν από την πλατεία με πανό και συνθήματα αλληλεγγύης στην 29χρονη Ηριάννα, της οποίας η αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της ποινής είχε απορριφθεί νωρίτερα στο Εφετείο Αθηνών.

Η πορεία κινήθηκε προς την οδό Αθηνάς και στη συνέχεια μέσω της Αιόλου βγήκε στην οδό Ερμού. Όταν πλέον έφτασε στην Καπνικαρέα, περίπου 100 άτομα μέσα από την πορεία ξεκίνησαν να σπάνε με σφυριά και πέτρες τις τζαμαρίες όσων καταστημάτων βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Στόχος τους αρχικά ήταν τα καταστήματα των πολυεθνικών και τα ATM των τραπεζών, όμως γρήγορα αυτό άλλαξε και εξελίχθηκε σε σπάσιμο σχεδόν όλων των εμπορικών καταστημάτων.

Όποιος περνούσε μετά την ολοκλήρωση της πορείας από την οδό Ερμού, έμενε έκπληκτος από το γεγονός πως στο μεγάλο κομμάτι του πεζόδρομου δεν είχε μείνει σχεδόν κανένα κατάστημα άθικτο. Ο δρόμος ήταν γεμάτος σπασμένα κρύσταλλα και τζάμια, τα ΑΤΜ είχαν καταστραφεί, ενώ οι συναγερμοί των καταστημάτων ηχούσαν ασταμάτητα. Άλλες βιτρίνες είχαν καταρρεύσει εντελώς, ενώ όσες δεν διαλύθηκαν είχαν σπασμένα τζάμια.

Μετά το πέρας των επεισοδίων, η αστυνομία ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν δεκατέσσερις προσαγωγές.

Φωτογραφίες από το βράδυ της Δευτέρας:

Βίντεο από την Ερμού την ωρα των επεισοδίων

Βίντεο-ντοκουμέντο: Σπάνε στην Ερμού για την Ηριάνα

Με μία ανάρτηση σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου υπηρξε αναληψη  ευθύνης για τις πράξεις αυτές. Την Ανακοινωση την υπογραφουν καποιοι ως οι «συμμετέχοντες/χουσες στα γεγονότα της Ερμού»…

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάληψη ευθύνης όπως αυτή δημοσιεύτηκε:

«Την Δευτέρα 17 Ιουλίου και μόλις 4 ώρες από την απόφαση του Εφετείου για συνέχιση της κράτησης Ηριαννας και Περικλή καλέστηκε άμεση συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Μοναστηράκι.

Υπήρξε προσέλευση τουλάχιστον 800 συντρόφων από το φάσμα του Α/Α κινήματος και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εντός μόλις 3 ωρών για στόμα με στόμα προπαγάνδιση της συγκέντρωσης.

Παράλληλα με την διαδρομή της πορείας προς το Σύνταγμα, υπήρξε η επιλογή από κομμάτια του κόσμου για παράλληλη επίθεση στα καταστήματα της Ερμού. Η επιλογή πλαισιώθηκε μαζικά, όχι μόνα στον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στην δράση αυτη καθαυτή, όσο και στη ομοθυμία των συμμετεχόντων της πορείας οτι αυτές οι καταστροφές ήταν μια πράξη δικαιολογημένη και υπερασπίσιμη.

Δεν είναι δυσκολο να φανταστεί κανείς οτι τα μίντια θα βιαστούν να απονοηματοδοτησουν αυτές τις πράξεις σαν κινήσεις «τυφλές», «ωμής βίας» και στην τελική χωρίς κάποια διαλεκτική με τον «τελικό σκοπό», την απελευθέρωση δηλαδή την Ηριάννας και του Περικλη.

Τα μίντια, ιδιαίτερα μπροστά στο κοινωνικό ρεύμα που χτίζεται για την απελευθέρωση Η/Π, θα κουνήσουν ξανά το δάκτυλο και θα υποδείξουν τον «σωστό διαδηλωτή», τον «σωστό κινηματία». Αυτόν ο οποίος οφείλει να δεχτεί τις αποφασεις του δικαστηρίου με σύνεση, με ψυχραιμία. Αυτόν που μπορεί να βγάζει ψηφίσματα, να μαζεύει υπογραφές, αλλά μέχρι εκεί.

Οι καταστροφές στην Ερμού ήταν μια δήλωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΡΗΝΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Το κίνημα έχει δυνατότητες να προπαγανδίζει, να οικοδομεί κοινωνικές συμμαχίες, να διεκδικεί το δίκιο του και μέσω των διαφόρων κοινωνικών ταυτοτήτων και εξειδικεύσεων που το απαρτίζουν (βιολόγοι, αθλητές, μουσικοί, κερδκίδες, νεολαίοι κ.α.).

Έχει όμως και την δυνατότητα να δαγκώνει.

Με απόλυτη προσοχή στα λεπτά όρια μεταξύ μαχητικότητας και αυτο-αναφορικού μαχητισμού, η σύγκρουση με το κράτος και τις εξουσίες του έχει και υλικές κατευθύνσεις. Ο αγώνας απέναντι σε μηχανισμούς με πραγματική υλική εξουσία, που με μία υπογραφή σε κλειδώνουν φυλακή, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει σε ένα επίπεδο αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, ουσιαστικά σε έναν διάλογο κουφών. Πλέον πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση πως κάθε ώρα, κάθε μέρα που η Ηριάννα και ο Περικλης βρίσκονται φυλακή θα είναι ημέρα ασύμετρου κόστους.

Αλήθεια υπάρχει καμία αυταπάτη οτι με 2 ανθρώπους φυλακή για τις κοινωνικές τους σχέσεις, η τουριστική βιομηχανία της Αθήνας θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά ?

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει

Υ.Γ. Δεν παλεύουμε μόνο για την Ηριάννα σαν άτομο αλλά για την «Ηριάννα» σαν παράγωγο των διωκτικών μηχανισμών

Το ζήτημα των διώξεων κοινωνικών σχέσων οφείλει να είναι για το κίνημα ενα ζήτημα υπαρξιακής σημασιάς. Οφείλουμε να μπούμε στον αγώνα δυναμικά όχι απλά για την Ηριάννα αλλά για να βάλουμε φρένο στον μηχανισμό που παράγει και θα συνεχίσει να παράγει «Ηριάννες». Έτσι η πολιτική στοχοθεσία μας, οφείλει να ξεφεύγει από την υπεράσπιση απλά και μόνο της μεμονωμένης υπόθεσης και να βάζει παράλληλα και κεντρικα ζητήματα . Να μιλήσουμε για τον Τρομονόμο, τις πολιτικές και τους πολιτικούς που τον στηρίζουν

συμμετέχοντες/χουσες στα γεγονότα της Ερμού».Αρέσει σε %d bloggers: