Νοέ 14 2017

Το ΔΝΤ ζήτησε να αποχωρίσουν οι Ελληνικές τράπεζες από τα Βαλκάνια! Έρχεται κούρεμα καταθέσεων;

Ενώ οι αναταραχές από τα χρόνια της κρίσης έχουν υποχωρήσει, «το επόμενο βήμα θα είναι [τα Δυτικά Βαλκάνια] να διαχειριστούν την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νεότερη μελέτη του για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Υπέρ της εξόδου των ελληνικών τραπεζών από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τάσσεται ο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη νεότερη έκθεσή του για την Ευρώπη, που περιλαμβάνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο για τις τραπεζικές εξελίξεις στη Σερβία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, το ΔΝΤ σημειώνει ότι μετά τα δύσκολα χρόνια της ευρω-κρίσης εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες όσον αφορά τις θυγατρικές ορισμένων ελληνικών ιδρυμάτων.

Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι  οι 3 από τις 4 τράπεζες να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση . Θυμηθείτε εδώ την παραδοχή Νταϊσελμπλουμ για το λάθος τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα των  Ευρωπαίων φορολογουμένων και δείτε ολοκάθαρα μπροστά σας την προοπτική του κουρέματος καταθέσεων.   Μια προοπτική που θα άφορα μόνο  Έλληνες!

Το επόμενο βήμα θα είναι τα Δυτικά Βαλκάνια να διαχειριστούν την απόσυρση των ελληνικών τραπεζών από την περιοχή», αναφέρει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατάρτισαν τα ελληνικά ιδρύματα στο πλαίσιο των Μνημονίων ούτως ή άλλως προβλέπουν μεγάλη αποκλιμάκωση δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό.

Ως παραδείγματα, το ΔΝΤ αναφέρει πως η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει την πώληση των θυγατρικών της στην Αλβανία και τη Σερβία, ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν αποκλείεται να έχει πουλήσει έως τον Ιούνιο του 2018 τις θυγατρικές της σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων αυτών στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Η Εθνική έχει ήδη πουλήσει τις δύο θυγατρικές της στη Σερβία στον ουγγρικό όμιλο OTP, ενώ εκτός Σερβίας βρίσκεται και η Alpha Bank, έχοντας συμφωνήσει τη μεταβίβαση του τοπικού βραχίονά της στην σερβική MK Group.

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το Ταμείο επαναλαμβάνει τις προβλέψεις που έκανε τον Οκτώβριο, εκτιμώντας πως η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή φέτος και το επόμενο έτος – 1,8% και 2,6% αντίστοιχα – όμως στη συνέχεια θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει».


Αρέσει σε %d bloggers: