Φεβ 11 2012

Στην Ισλανδία βίωσαν την … χρεοκοπία που φοβόμαστε

Στην Ελλάδα σήμερα όλη μέρα ΜΜΕ και πολιτικοί παρουσιάζουν εικόνες από εμπάργκο τροφίμων φαρμάκων και καυσίμων και το αποκαλούν χρεοκοπία. Τερατολογούν για να στηρίξουν Σαμαρά  ΓΑΠ και τραπεζίτες.

Ας δούμε τι συνέβη σε μια πραγματική πολύ πρόσφατη  χρεοκοπία σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ας το διαβάσουμε το παρακάτω άρθρο σαν βιβλίο οδηγιών manual χρεοκοπίας.

Η ιστορία ή οποία αποκαλύφθηκε από ένα ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την συνεχιζόμενη επανάσταση στην Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το πόσο λίγο τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ενημερώνουν πραγματικά ή όχι για τα γεγονότα στον κόσμο. Το 2008, κατά την έναρξη της «κρίσης», η Ισλανδία κυριολεκτικά πτώχευσε. Από τότε αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει χαθεί από τα ραντάρ της ενημέρωσης».

Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι Μερκελοσαρκοζύ και τα τσιράκια τους ανά τον κόσμο είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.

Ας δούμε γιατί.

Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ονλαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.

Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900%. Στην Ελλάδα σήμερα είναι στο 160%  Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρεις βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κρόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.

Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.

Να πως έγινε αυτό.

Ο πρωθυπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης συνασπισμού Γκέιρ Χόρντε βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την παροχή δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο (στο δάνειο) η Βρετανία και η Ολλανδία πρόσθεσαν ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια. Η διεθνής οικονομικοί κύκλοι πίεζαν την Ισλανδία για δραστικά μέτρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ ήθελαν να πάρουν το πιο πάνω χρέος «πάνω τους» με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος για να μπορέσει η Ισλανδία να ξεπληρώσει την Βρετανία και την Ολλανδία.

Οι συνεχόμενες διαμαρτυρίες και ταραχές ανάγκασαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Οι πρόωρες εκλογές του Απριλίου του 2009 ανέδειξαν στην κυβέρνηση έναν αριστερό συνασπισμό το οποίο καταδίκασε το νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, αλλά αμέσως παραδόθηκε στις απαιτήσεις των δανειστών και έπρεπε -η Ισλανδία- να επιστρέψει συνολικά τρία και πλέον δισεκατομμύρια Ευρώ. Έπρεπε ο κάθε Ισλανδός τα επόμενα 15 χρόνια να πληρώνει 100 Ευρώ κάθε μήνα. Έπρεπε δηλ. ο λαουτζίκος να θυσιαστεί για χρέη κάποιον ιδιωτών προς κάποιους άλλους ιδιώτες. Αυτό ήταν η σταγόνα η οποία υπερχείλισε το ποτήρι.

Αυτό που συνέβη ήταν πρωτοφανές. Η γνώμη ότι οι Ισλανδοί πρέπει να πληρώνουν για τα λάθη των οικονομικών μονοπωλίων, ότι το σύνολο της χώρας πρέπει να πολιορκείται για αποπληρωμή ιδιωτικών χρεών, άλλαξε την σχέση μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε την πολιτική ελίτ της Ισλανδίας να πάρει μέρος του εκλογικού σώματος. Ο πρωθυπουργός Όλαφ Ραγκνάρ Γκρίμσον αρνήθηκε να επικυρώσει τον νόμο το οποίο ανάγκαζε τους πολίτες να σηκώσουν τα βάρη των Ισλανδών τραπεζιτών και συμφώνησε να συγκαλέσει δημοψήφισμα.

Φυσικά η διεθνής κοινότητα αύξησε την πίεση στην Ισλανδία. Η Βρετανία και η Ολλανδία απειλούσαν με σκληρή καταστολή η οποία θα οδηγούσε σε απομόνωση της χώρας. Όταν η Ισλανδία ετοιμαζόταν για δημοψήφισμα, το ΔΝΤ απειλούσε την χώρα να στερήσει οποιαδήποτε βοήθεια. Η Βρετανική κυβέρνηση απειλούσε να παγώσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις των Ισλανδών. Όπως έλεγε ο Γκρίμσον: «Μας έλεγαν αν δεν δεχθούμε τους όρους τους, θα γίνουμε η Κούβα του Βορρά. Ναι, αλλά αν συμφωνούσαμε θα γινόμασταν η Αϊτή του Βορρά». Στην Ελλάδα οι επιλογές είναι Ρουμανία στο ευρώ και Αργεντινή εκτός.

Στο δημοψήφισμα του Μαρτίου του 2010 το 93% των Ισλανδών ψήφισαν κατά των πληρωμή των χρεών. Το ΔΝΤ πάγωσε τους δανεισμούς αμέσως. Αλλά η επανάσταση (για την οποία δεν έγραψε κανένα από τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένου και του Euronews) δεν πτοήθηκε. Με την υποστήριξη των οργισμένων πολιτών η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνες για αστικές και ποινικές ευθύνες κατά των υπευθύνων για την οικονομική κρίση. Το Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο της τράπεζας Kaupthing Σιγκιζμούντ Έϊναρδσον. Αλλά και πολλοί τραπεζίτες, εγκατέλειψαν εσπευσμένα την χώρα.

Όμως οι Ισλανδοί δεν σταμάτησαν εκεί: αποφάσισαν να υιοθετήσουν νέο σύνταγμα, το οποίο θα απαλλάξει την χώρα από την δύναμη της Διεθνής οικονομίας και των εικονικών νομισμάτων.

Για να γραφτεί νέο σύνταγμα ο Λαός της Ισλανδίας εξέλεξε 25 άτομα μεταξύ 522 ενήλικων, οι οποίοι δεν ανήκαν σε κανένα από τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου. Οι αντιπρόσωποι αυτοί έπρεπε να είχαν προταθεί τουλάχιστον από 30 άτομα. Το έγγραφο γράφτηκε μέσα από το διαδίκτυο. Οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν προτάσεις και σχόλια, βλέποντας με τα ίδια τους τα μάτια την διαμόρφωση του συντάγματος. Το σύνταγμα το οποίο τελικά γεννήθηκε μέσα από συμμετοχή των πολιτών, θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση μετά από τις επόμενες εκλογές.

όσοι φοβούνται την χρεοκοπία ας ρίξουν μια ματιά στην Ισλανδία όπου μια μικρή χώρα με δύναμη και με σαφήνεια διακηρύσσει ότι ο Λαός τους είναι κυρίαρχος….

Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις. Σήμερα η Ισλανδία  των ψαράδων χωρίς τον ορυκτό πλούτο,  την Βιομηχανία και τον Γεωργικό τομέα που έχουμε εμείς,  έχει ανάπτυξη 3.1% και ανεργία 6.9%  το 2011.

Η Ελλάδα έχει 7% ύφεση και 21% ανεργία

4 Σχόλια

1 ping

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • todor on 22 Μαΐου 2012 at 23:33

  Λοιπον για να μη μπρδευομαστε:
  1) Η Ισλανδια ειναι οσο μια Πατρα σε πληθυσμο μπορουν και μπορεσαν να ζησουν με ψαρακια.
  εμεις αισιως φτασαμε τα 1ο μιλλιονια + 1 μιλλιονι ταλαιπωροι λαθρομεταναστες που αλλοι φυτοζωουν κι αλλοι επιδιδονται σε λαθρεμποριο, κλοπες, ληστειες κλπ εχουμε αλλες αναγκες…
  2)Το χρεος τους το δημιουργησαν αποκλειστικα οι τραπεζες τους, ενω η υπολοιπη παραγωγικη οικονομια ηταν υγιης.
  το δικο μας χρεος ηταν -και παραμενει -ΔΗΜΟΣΙΟ, δηλ. δανειζοταν το κρατος για να πληρωνει βασικα τους δημοσιους υπαλληλους του και τις τεραστιες σπαταλες του προς δικαιους κι αδικους
  Επισης εδω και χρονια εχουμε ελλειμματικη παραγωγικη βαση, δηλ. παραγουμε πολυ λιγοτερα απ’οσα εισαγουμε και η διατροφη μας ακομη ειναι κατα 50% εισαγωμενη. δεν εχουμε ουτε βιομηχανια ουτε επαρκη γεωργια!
  η δε υφεση στην ελλαδα-παρα τον πακτωλο των ευρωπαϊκων προγραμματων αλλα και του δημοσιου δανεισμου- ειχε αρχισει αρκετα πριν ξεσπασει η διεθνης κριση του 2008.
  Καταλαβετε το οσοι ονειρευεστε Τσιπροεπαναστασεις: το δικο μας χαλι το φκιαξαμε μονοι μας-με εκτελεστες αυτους που ψηφιζαμε επι 30 χρονια- 80% μαζευαν οι πασοκονουδητες μη ξεχνιωμαστε!
  Παρ’ολα αυτα αν ονειρευεστε ή και επιθυμειτε επαναστασεις, φροντιστε να προμηθευτειτε ξηρα τροφη για 5-6μηνες, βενζινη, και επαναληπτικη καραμπινα με πολλα φυσιγγια! δε θα’ναι ευκολο, ουτε ανωδυνο! βασικα δεν εχετε ιδεα πως θα’ναι!
  Ραντεβου στα γουναραδικα λοιπον οπως ελεγε κι ο αειμνηστος Αρης κι οσοι ξερουν καταλαβαινουν τι εννοουσε-οπως κι εγινε τελικα!οι υπολοιποι ψαξτε να το βρειτε πριν παρτε τα βουνα! Hasta la victoria siembre επαναστατες μου!

   • Gelao on 2 Ιουνίου 2012 at 18:12

   Επιτέλους και κάποιος που καταλαβαίνει τι γίνεται και ποια είναι η διαφορά μας με την Ισλανδία

  • Gelao on 2 Ιουνίου 2012 at 18:10

  Ωραίο το άρθρο αλλά λίγο. Γιατί δεν αναφέρει τίποτα για τα 5 εκατομμύρια ευρώ που χάρισε η Bjork για να αγοραστούν πρώτες ύλες μετά τη χρεωκοπία, γιατί δεν αναφέρει οτι στην περίπτωση της Ελλάδας πτώχευσε το κράτος και όχι οι τράπεζες, γεγονός που δείχνει μια περίτπωση τελείως διαφορετική, γιατί δεν αναφέρει οτι ακόμα και τώρα το εθνικό νόμισμα έχει μηδενική αξία και όλες οι συναλλαγές γίνονται σε ευρώ και δολάρια, γιατί δεν αναφέρει ότι η Ισλανδία μπορούσε να τυπώνει και να υποβαθμιζει το νόμισμα της κάτι που Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει καθώς το νόμισμα τυπώνεται απο την ΕΚΤ; Γιατί κανένας δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός οτι η Ελλάδα εισάγει το 85% των προϊόντων της με ελάχιστες εξαγωγές και παράγει μόνο το 15% που πρακτικά σημαίνει οτι βγάζεις 10.000 ευρώ το μήνα για ξοδεύεις 11.000. Ας μην καταγηρούμε μόνο τους άλλους για μερική ενημέρωση τότε.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: