Ιούλ 17 2012

Λαφαζάνης: Η Ευρωζώνη αποτελεί γερμανικό αυλόγυρο

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ »ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΟ»!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας  στα επίκαιρα στα «Επίκαιρα» σε ερώτηση δημοσιογράφου  θα πει:

Ερ.: Έχετε κατά το παρελθόν υποστηρίξει πως μια ριζική λύση, είναι και η επιστροφή στη δραχμή. Συνεχίζετε να επιμένετε;

Απ.: Κύριε Παπαδημητρίου από το 1998 και πιο νωρίς, πολύ πριν η ευρωζώνη συγκροτηθεί και η Ελλάδα μπει σε αυτήν, από τις στήλες της «Αυγής» και του περιοδικού «Δίαυλος» έγραφα αυτολεξεί τα εξής:
«ΠΡΩΤΟΝ: Η ευρωζώνη, έτσι όπως οικοδομείται, κατά τις συνθήκες Μάαστριχτ και Άμστερνταμ, αποτελεί μηχανισμό κοινωνικής εκθεμελίωσης της Ευρώπης.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Η διαμόρφωση του «ευρώ» δεν πρόκειται να αποβεί παράγοντας σταθερότητας αλλά περαιτέρω αστάθειας και ανασφάλειας για την Ευρώπη ως σύνολο και τα κράτη μέλη της.
ΤΡΙΤΟΝ: Ο αποκλειστικά αγοραίος και μονεταριστικός δρόμος οικοδόμησης δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη στην ενοποίηση αλλά μάλλον στην αποενοποίηση και σε περαιτέρω αποκλίσεις, παράλληλα με την πολιτική επικυριαρχία των ισχυρών κρατών εντός της ευρωπαϊκής Ζώνης.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Η Ελλάδα θα υποστεί βαρύτατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (πασιφανείς ήδη) για να εισέλθει στο ευρώ, οι οποίες όχι μόνο δεν θα ανακοπούν, αλλά θα επιταθούν στη συνέχεια, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στη Ζώνη του ενιαίου νομίσματος».
Βλέπετε να έχει διαψευστεί κάτι από όλα τα παραπάνω μετά από 14 χρόνια; Μήπως έχουν επιβεβαιωθεί;
Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα υπάρχει μια δύσοσμη κυρίαρχη πολιτική ζωή, που αποπνέει σκοταδισμό και δεν ανέχεται καμιά ουσιαστική συζήτηση παρά μόνο τις κραυγές του μονόδρομου.
Εγώ έχω προσωπικές απόψεις σε πολλά θέματα, οι οποίες δεν είναι η στιγμή να αποτυπωθούν και να εκτεθούν. Ταυτόχρονα, έχω μάθει να σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κινούμαι στο πλαίσιό τους.
Στο συγκεκριμένο ζήτημα, που με ρωτάτε είναι γνωστό ότι δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά η ριζική αλλαγή της τελευταίας και συνολικά της Ευρώπης.

Ερ.: Οι περισσότερες ηγεσίες στην Ευρώπη, εμμέσως πλην σαφώς, αναμένουν, τις γερμανικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2013, ελπίζοντας σε μια ριζική αλλαγή. Τι πιστεύετε;

Απ.: Αποτελεί τη μέγιστη των αυταπατών να περιμένει κάποιος να υπάρξει φως για την Ευρώπη από τις Γερμανικές εκλογές. Η Ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ, δεν διασώζονται, πλέον, με μικρο-παρεμβάσεις, με ημίμετρα και μικρο-βελτιώσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται, εδώ που φτάσαμε, μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή. Κι αυτή η προοδευτική ανατροπή μπορεί να έχει αφετηρία κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο και πρώτα απ’ όλα χώρες όπως η Ελλάδα.
Στην Ελλάδα επεφύλαξαν θέση «πειραματόζωου», για να μετατρέψουν όλη την ΕΕ σε νοτιοανατολική Ασία από την άποψη των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων.
Η Ελλάδα, όμως, από πειραματόζωο για την κοινωνική και εργασιακή καταστροφή της Ευρώπης, μπορεί να γίνει ο χώρος για ένα ελπιδοφόρο ανατρεπτικό πείραμα που θα αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη.
Μια προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να επέφερε ένα ντόμινο μεγάλων ανατροπών σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και όχι μόνο.

Πηγή

 

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: