Οκτ 19 2012

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΣΤΗ ΝΕΤ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ Β»

«Δεν μπορεί οι άλλες χώρες να έχουν έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση που φύγει η Ελλάδα, ακόμα και οι χώρες που θέλουν την Ελλάδα με τους σημερινούς όρους μέσα στην Ευρωζώνη, και η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μέχρι τώρα σχέδιο. Αν προκύψει αιφνιδιαστικά τέτοιο πρόβλημα, καταλαβαίνετε σε τι πανικό και κατάρρευση θα βρεθούμε.»

 Ακολουθούν αποσπάσματα απαντήσεων στα ερωτήματα του Γ. Κουβαρά και της Μ. Μιχελιδάκη.

 Σε ερώτηση σχετικά με το «Σχέδιο Β΄»:

«Όλοι ξέρουμε ότι «δι’ ασήμαντον αφορμήν» ή για σημαντική αφορμή, δηλαδή αν δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τους στόχους, τους όρους που συμφωνούνται τώρα με την τρόικα ή κάποιο κοινοβούλιο δεν συμφωνεί με την επιμήκυνση ή τις πρόσθετες ροές προς την Ελλάδα ή γιατί η Ευρώπη η ίδια περνάει μεγάλη κρίση, μπορεί να προκύψει η αποχώρηση από το ευρώ. Πρέπει να σταματήσει αυτή η λοβοτομή που μας έχει γίνει στον εγκέφαλο. Δεν μπορεί οι άλλες χώρες να έχουν έτοιμο σχέδιο σε περίπτωση που φύγει η Ελλάδα, ακόμα και οι χώρες που θέλουν την Ελλάδα με τους σημερινούς όρους μέσα στην Ευρωζώνη, και η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει μέχρι τώρα σχέδιο. Αν προκύψει αιφνιδιαστικά τέτοιο πρόβλημα, καταλαβαίνετε σε τι πανικό και κατάρρευση θα βρεθούμε.»

Σε ερώτηση τι αρνητικές συνέπειες, ειδικά στην ισοτιμία και τοις εισαγωγές – εξαγωγές θα έχει το «Σχέδιο Β» για αποχώρηση από το ευρώ που υποστηρίζει ο Α. Αλαβάνος:

«Ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα είναι δύσκολο σήμερα. Το θέμα είναι αν θα φέρει προοπτική κι αν θα ανοίξει δυνατότητες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ερώτημα που μου βάλατε για τη συναλλαγματική ισοτιμία και τις εισαγωγές κι εξαγωγές. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσο η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα μας ωθεί στην ανάγκη να προχωρήσουμε στη ρήξη με την Ευρωζώνη. Ποιο είναι το μεγάλο ζήτημα εδώ και δέκα χρόνια, μέχρι σήμερα, στην παγκόσμια οικονομία; Η τιμή του κινέζικου νομίσματος. Η Κίνα, αυτός ο γίγαντας με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, κρατάει με πείσμα ένα υποτιμημένο νόμισμα σε σχέση με την αξία που θα έπρεπε να έχει αν υπολογιστεί η οικονομικά της δυναμικότητα. Γιατί; Για να διεισδύουν εύκολα τα προϊόντα της στις διεθνείς αγορές. Επομένως δεν μπορούμε να λέμε τόσο εύκολα ότι θα έχουμε πρόβλημα από τη συναλλαγματική ισοτιμία. Ένα από τα κύρια προβλήματα που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση είναι ότι μια χώρα οποία δεν είχε το βαθμό ανάπτυξης της Γερμανίας βρέθηκε ξαφνικά με ένα ακριβό νόμισμα, με συνέπεια η παραγωγή της – με εξαίρεση ίσως τον τουρισμό – να προσκρούσει στον διεθνή ανταγωνισμό με πολύ φθηνότερα προϊόντα από άλλες χώρες που είχαν πολύ πιο φυσιολογικά νομίσματα. Και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε εργοστάσια ένδυσης ούτε υπόδησης ούτε βιοτεχνίες ούτε τίποτα στην Ελλάδα. Αν δεν ανακτήσουμε την εξαγωγική ικανότητα και την εσωτερική αγορά, δεν πάμε πουθενά».

Σε ερώτηση εάν είναι δυνατό να καταργηθεί το μνημόνιο παραμένοντας στην Ευρωζώνη:

«Η άποψη αυτή είναι 100%  αδύνατη, κατά τη γνώμη μου. Και θα σας πω και τον πολύ απλό λόγο. Ό,τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα σχετικά με τα ζητήματα του χρέους και των τραπεζών με τις διάφορες χώρες, ειδικά του Νότου, έχει μια μνημονιακή λογική. Αν δείτε για παράδειγμα η Ισπανία χρειάζεται χρηματοδοτήσεις και για τον εθνικό της προϋπολογισμό ο οποίος είναι εξαιρετικά ελλειμματικός και για τις τράπεζές της οι οποίες είναι εξαιρετικά προβληματικές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση της βάζει μνημονιακούς όρους. Στην Ευρώπη προχωράνε στην Τραπεζική Ένωση. Η συμμετοχή εκεί απαιτεί συγκεκριμένα κριτήρια και όρους ανάλογους με αυτούς που έχουμε στην Ελλάδα. Αλλά όχι μόνο αυτό. Η ίδια η Ευρωζώνη θεσμικά γίνεται μνημόνιο. Δηλαδή από την ειδική διαπραγμάτευση της τρόικα με κάθε χώρα που είχε πρόβλημα περνάνε οι ρυθμίσεις στους ίδιους τους θεσμούς της Ευρωζώνης. Αυτό δείχνει και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η επικείμενη αναθεώρηση των Συνθηκών»

Σε ερώτηση αν θα υπάρχει έτσι αυτόματη έξοδος από το ευρώ:

«Αυτό δεν το θέτουν ανοικτά γιατί κατανοούν ότι η δυνατότητα εξόδου από το ευρώ θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα και προσπαθούν να την αποτρέψουν. Αν δείτε τη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει σήμερα και τις επόμενες, οι προτάσεις της Γερμανίας, του Σόιμπλε είναι για τον Υπερεπίτροπο, για τον Υπουργό Οικονομικών. Κάνουν ένα βήμα μπροστά στα σχέδιά της η Γερμανία. Θέλει μάλιστα αυτός να παίρνει μόνος του αποφάσεις, όχι συλλογικά η Κομισιόν. Η όλη λογική στηρίζεται σε πάρα πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους με τους οποίους θα αυτομάτως θα ελέγχει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών. Τι θέλω να πω; Ότι η άποψη πως μπορούμε να απελευθερωθούμε από το μνημόνιο μέσα στην Ευρωζώνη είναι εντελώς έξω από τα πράγματα γιατί η Ευρωζώνη γίνεται η ίδια ένα μεγάλο θεσμικό μνημόνιο και για τα 17 μέλη της.»

Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό:

«Είναι εντυπωσιακό πόσο το μεταναστευτικό συνδέεται με το θέμα της αποχώρησης από το ευρώ. Υπάρχει ένα ερώτημα. Γιατί ένας μετανάστης ο οποίος φεύγει από μια χώρα της Ανατολικής Ασίας διασχίζει δέκα χώρες και σταματάει στην Ελλάδα; Γιατί σταματάει στην Ελλάδα που έχουμε πτώση του ΑΕΠ κατά 5% και δεν μένει στην Τουρκία που έχει ανάπτυξη 8%; Για ένα απλό λόγο. Γιατί στην Ελλάδα κυκλοφορεί ένα πολύ ισχυρό νόμισμα, ένα όχι δικό της νόμισμα. Με συνέπεια αυτό να έχει πολύ μεγάλο αντίκρισμα στη χώρα του. Δεν θέλω να τα απλουστεύσω. Όμως η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει κάνει την Ελλάδα αποθήκη για τα μεγάλα ρεύματα των μεταναστών. Το Δουβλίνο ΙΙ πρέπει να σπάσει – την ίδια στιγμή οφείλουμε να νοιώθουμε την απελπισία και τον πόνο του άλλου που βρέθηκε εδώ πέρα. Ένας τρόπος, ίσως ο μοναδικός για να γίνει, είναι η αλλαγή του νομίσματος μπορεί να οδηγήσει σε μια ραγδαία μείωση των μεταναστών οι οποίοι αναζητούν χώρες με ευρώ ή δολάρια».

Από ΙΣΚΡΑ

4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • MIMOS on 20 Οκτωβρίου 2012 at 06:53

  ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ.

  • Panagiotidis on 20 Οκτωβρίου 2012 at 09:14

  Επιτελους, με διαφορα μεγαλης φασης ενας απο τους προβεβλημενους πολιτικους σκεφταιτε και λεει οτι πολοι της αγορας σκεφτονται!
  Ο Αλαβανος ομως ειναι και επιχειρηματιας, τυχαιο;
  Αλλα εκει στη βουλη των μπαχαλακιδων του Συριζα και της ΝΔ υπαρχει η αφασια

  • Παναγιώτης Μοροζίνης on 23 Οκτωβρίου 2012 at 19:12

  Με δεδομένο ότι η βιομηχανική παραγωγή είναι ασήμαντη, η γεωργική παραγωγή δεν επαρκεί να τραφεί ο λαός μας και οι αναγκαίοι υδρογονάνθρακες για κίνηση, θέρμανση και βιομηχανία για να εισαχθούν χρειάζεται σκληρό νόμισμα και όχι η δραχμή.
  Αρα πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε ΠΑΡΑΓΩΓΗ αφενός για τις ανάγκες μας και αφετέρου για εξαγωγή, να αξιοποιήσουμε τη ΑΟΖ και τότε θα έχουν ισχύ αυτά που λέει ο κ. Αλαβάνος.
  Θέτω ένα απλό ερώτημα στον κ. Αλαβάνο: Εγνώριζε ότι η Πατρίδα μας ήταν βουτηγμένη σε ένα αβάσταχτο χρέος;
  Εάν όχι, καλόν θα είναι να αισχυνθεί για την άγνοιά του και να πάψει να ασχολείται με την πολιτική.
  Εάν το εγνώριζε και παρ΄όλα αυτά ο Συνασπισμός του οποίου ηγείτο, υποστήριζε κάθε συνδικαλιστική διεκδίκηση, τότε ..
  Θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου.

   • Πούπα Μομφεράτου on 23 Οκτωβρίου 2012 at 19:33

   Με δεδομένο ότι αγροτική παραγωγή προσκρούει στις ποσοστώσεις και τον σχεδιασμό της ΚΑΠ δέν υπάρχει περίπτωση να γίνει εντός ευρωζώνης,
   Με δεδομένο ότι η ασήμαντη βιομηχανική παραγωγή δέν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί εντός της παρηκμασμένης έως θανάτου εσωτερικής αγοράς, και δέν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί με τις εξαγωγές λόγω σκληρού νομίσματος ευρώ,
   Βάλε στη ζυγαριά απο την άλλη μεριά τις εισαγωγές (κατα τον συλλογισμό σου) και θα δείς πού θα γύρει περισσότερο.
   Για τον Αλαβάνο….άς απαντήσει ο Αλαβάνος.
   Πάντως ο κάθε κακομοίρης λέει τον πόνο του στην μεγάλη θάλασσα της ασχετοσύνης.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: